Notícia

Els Col·legis Professionals
analitzen el camí a recórrer cap a la igualtat de gènere

S’ha presentat el vídeo 'El nostre clam per l'equitat',
basat en el Decàleg contra la discriminació de gènere subscrit per 38 de Col·legis

 

 

Amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones, la Comissió de Dones de La Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya –associació que representa 86 corporacions professionals de Catalunya amb més de 200.000 col·legiades i col·legiats de tots els sectors— ha organitzat una taula rodona sobre 'Quin camí ens queda per recórrer', al Pati de Columnes de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB, Mallorca 283). En el marc de l'acte s’ha presentat el vídeo 'El nostre clam per l'equitat', que recull en la veu de diverses representants d'una dotzena de Col·legis els preceptes del Decàleg per l'Equitat de Gènere en l'àmbit dels Col·legis Professionals de Catalunya. A hores d'ara han subscrit el text contra qualsevol tipus de discriminació vers les dones 38 organitzacions membres de La Intercol·legial.

El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta, i la presidenta de la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial, Núria Carrera van obrir l’acte. La taula de diàleg sobre els reptes pendents en el camí cap a l'equitat de gènere l’ha moderat la presidenta de la Comissió de Dones de l'ICAB, Teresa Blasi, i ha comptat amb la participació de Mercè Civit, del Col·legi de Treball Social de Catalunya; Bernat Escudero, president d'Homes Igualitaris de Catalunya; Eduard Martin Lineros, degà del Col·legi Oficial en Enginyeria Informàtica; i Marlen Moreno, del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.
La presidenta de La Intercol·legial, Mª Eugènia Gay, va participar en la clausura.

El Decàleg per l'Equitat de Gènere en l'àmbit dels Col·legis Professionals de Catalunya, aprovat coincidint amb el 8M de 2019, està elaborat per la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial, formada actualment per representants de 34 Col·legis*, i constitueix "la mínima expressió acceptable en la gestió i orientació del món professional". D'ençà de la seva presentació, ara fa un any, s'hi han anat adherint nous Col·legis fins assolir el 44,1% dels que agrupa La Intercol·legial. L'objectiu és que tots ells s'hi sumin i desenvolupin el Decàleg amb propostes concretes.

Un recent estudi qualitatiu que analitza la situació de les dones professionals a Catalunya a través de la seva percepció constata que la discriminació per raó de gènere segueix sent una realitat sagnant en l'àmbit laboral, amb una bretxa salarial del 23,4% segons les darreres dades de l'INE. A banda dels salaris, es manifesta també en el tipus de tasques i els rols que s'assigna a dones i homes, el desequilibri en els llocs de responsabilitat, el menysteniment de la feina de les dones i la mirada sexualitzada cap a elles, entre altres. La recerca, realitzada per la sociòloga Anna Parés, atribueix especialment a les tasques de cures les grans dificultats de les dones per conciliar l'exercici professional amb la vida personal i familiar i insta els Col·legis Professionals a incorporar la perspectiva de gènere en les seves activitats, utilitzar un llenguatge inclusiu i aplicar un sistema de quotes en els càrrecs de lideratge per assegurar la paritat.

Què és la Intercol·legial? L'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya representa més de 100 Corporacions Professionals que representen a més de 200.000 col·legiats i col·legiades de tots els sectors professionals. Té com a finalitats reforçar la presència social dels Col·legis Professionals, divulgar les seves funcions d'interès general, impulsar projectes comuns, actuar com a interlocutor amb les administracions i estudiar qüestions que afectin el col·lectiu transversalment, d'acord amb els seus principis i
valors.

* Formen part de la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial:

Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona- Lleida 

Col·legi d'Agents Comercials de Barcelona 

Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya 

Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona 

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya 

Col·legi de Detectius Privats de Catalunya 

Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya 

Col·legi de Dissenyadors d'Interiors i Decoradors de Catalunya 

Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya 

Col·legi de Farmacèutics de Barcelona 

Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya 

Col·legi de Graduats Socials de Barcelona 

Col·legi de Pedagogs de Catalunya 

Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya 

Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya 

Col·legi d'Econòmiques de Catalunya 

Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya 

Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona 

Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya 

Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya - donesCOEINF 

Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques de Catalunya 

Col·legi de Logopedes de Catalunya 

Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya 

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya 

Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya 

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya 

Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya 

Col·legi Oficial d'Infermeres i infermers de Barcelona 

Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya 

Consell de Col·legis d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Catalunya 

Consell de Col·legis de Metges de Catalunya 

Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

 

Nota de premsa

  • By intercol·legial
  • 6/3/2020