Notícia

Els Col·legis Professionals al costat de la ciutadania
per combatre la crisi del COVID-19

Més de 100 Col·legis Professionals de Catalunya
posen en marxa propostes i accions per fer front la situació actual
de crisi sanitària, social i econòmica.

  • Més de 100 Col·legis Professionals de Catalunya posen en marxa propostes i accions per fer front la situació actual de crisi sanitària, social i econòmica.
  • Col·legis com el de Metges, d’Infermeria; de Biòlegs; de Psicologia; de Fisioterapeutes; d’Educadors Físics; de Treball Social; d’Agents Comercials; de Màrqueting i Comunicació; de Podòlegs; de Veterinaris; d’Aparelladors; de l’Advocacia; entre molts altres, dissenyen iniciatives en els seus sectors professionals.

Barcelona, 20 de març de 2020.- Arrel de l’estat d’alarma activat per la crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint pel COVID-19, des de l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya –que representa més de 100 corporacions professionals amb més de 250.000 col·legiades i col·legiats de tots els sectors – s’està fent seguiment d’iniciatives, projectes i mesures que, en pocs dies, han activat els Col·legis Professionals per aportar valor a la ciutadania.

El sector salut, i els seus col·legiats i col·legiades, són els que estan fent front a la crisi sanitària més directament, així com altres Col·legis que aporten en àmbits socials i econòmics. L’objectiu és ajudar la ciutadania amb accions, programes i mesures, directa o indirectament. Les corporacions es fan ressò del missatge que ningú està sol davant aquesta lluita i totes i tots podem donar un cop de mà per millorar el benestar de tothom.

La majoria de Col·legis Professionals han reforçat els seus serveis d’Assessoria Jurídica i Fiscal i Laboral per oferir atenció personalitzada i seguiment. A més, s’està potenciant la formació en línia, per facilitar i millorar la capacitació i formació dels professionals confinats.

Algunes accions destacades

En primer lloc cal destacar la gran tasca que estan realitzant els Col·legis del sector sanitari; com el Col·legi de Metges i Col·legi d’Infermeria qui ha promogut protocols, col·legiacions express, crida a professionals, tot intentant posar mesures i treballant directament amb la conselleria en tot moment.

El Col·legi de Biòlegs ha posat a disposició del Departament de Salut més de 1.500 voluntaris que s’han inscrit en 24 hores oferint-se en tècniques diagnòstiques de PCR (útils per a la detecció de virus i bacteris) i altres aspectes relacionats amb les especialitats sanitàries.

Igualment, amb l’objectiu d’evitar el col·lapse del sistema sanitari públic i que els pacients anessin a centres d’atenció sanitària i hospitals, el Col·legi de Podòlegs han fet visites d’urgències a les seves consultes.

El Col·legi Oficial de Psicologia ha publicat una guia de gestió psicològica davant quarantenes, així com el conte infantil “La Rosa contra el virus” per explicar als infants la necessitat de confinaments i un telèfon gratuït d’atenció psicològica al ciutadà.

El Col·legi d’Educadors Físics que ha llançat l’aplicació Epidemix, on només es recull informació oficial sobre el COVID-19 amb la voluntat d’evitar fake news.

El Col·legi de Fisioterapeutes ha obert una borsa de voluntariat per prestar serveis sanitaris i ha elaborat un itinerari d’estiraments per als ciutadans en confinaments.

Des del Col·legi de Dietistes- Nutricionistes han engegat la campanya a les xarxes socials #TipsDNCodinucat amb recomanacions nutricionals per dies de confinament, així com posar a disposició del sistema sanitari dietistes- nutricionistes voluntaris amb coneixements de PCR.

D’altres treuen la part més creativa, com el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació que ha creat l’acció #JoActuo, una iniciativa per a què tothom participi quedant-se a casa i promovent la col·laboració entre veïns.

Per la seva banda, el Col·legi de Periodistes han posat mitjans per canviar els “canutassos” per conferències de premsa en streaming, així com d’altres recomanacions com treure les esponges dels micròfons.

Des del Col·legi de Veterinaris han fet actuacions i recomanacions sobre què cal fer i què no amb les mascotes. A més, estan col·laborant amb el Servei Català de Salut facilitant informació sobre disponibilitat de materials fungibles com guants, mascaretes i bates.

El Col·legi de Terapeutes Ocupacionals està liderant una iniciativa de xarxes de voluntariat per donar suport telefònic i per Skype a persones que s’han quedat aïllades i viuen soles.

El Col·legi de Treball Social s’ha activat amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya amb 85 col·legiats i col·legiades per gestionar les incidències provinents dels centres de serveis socials bàsics i residències.

El Col·legi de Pedagogs ha publicat una guia per a les famílies amb orientacions i activitats pedagògiques durant el confinament: recomanacions, contes, música, cultura i manualitats.

El Col·legi d’Administradors de Finques han creat una guia per al bon funcionament d’edificis i comunitats de veïns.

Pel que fa al comerç exterior, el Col·legi d’Agents de Duanes ofereix acompanyament per fer importacions i exportacions, emmagatzemar i transportar productes necessaris (especialment sanitaris, alimentació i peribles) davant de la Duana.

En aquest sentit, el Col·legi d’Agents Comercials acompanya als professionals amb informació continua del comerç a cada país i de vies ràpides per a la importació de mercaderies prioritàries com productes d’alimentació i sanitat.

El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa han creat préstecs propis a interès 0% a retornar en 1, 2 o 3 anys.

El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona ha obert gratuïtament la seva acreditació DPC així com programes informàtics gratuïts per a professionals.

El Col·legi d’Ambientòlegs han fet un recull d’experiències, exposicions i visites virtuals per veure en dies de confinament.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha obert la seva formació online oferint cursos gratuïts als professionals.

 

 

  • By intercol·legial
  • 31/03/2020